Odborárom sa nepáči vládny program, kabinetu negarantujú zmier

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) – Školskí odborári nie sú spokojní s Programovým vyhlásením vlády, ktoré kabinet schválil na svojom dnešnom rokovaní. "Takýto prístup vlády SR k pretrvávajúcim problémom v školstve považujeme za alibistický, neriešiaci perspektívu školstva SR, a preto nemôžeme v budúcom období garantovať sociálny zmier," napísali vo svojom stanovisku odborári, ktorí sú stále v štrajkovej pohotovosti.

Odborárom sa nepáči, že vláda do svojho programu nezakotvila postupové kroky vo financovaní školstva tak, aby sa do skončenia funkčného obdobia vlády priblížila úroveň podielu HDP pre školstvo k šiestim percentám, ani garancie v odmeňovaní školských zamestnancov. To boli hlavné požiadavky, ktoré chceli zástupcovia zväzu presadiť do programu vlády počas rokovania s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). „Žiadna z týchto zásadných požiadaviek nie je zakotvená v Programovom vyhlásení vlády SR, naopak, úroveň financovania školstva a odmeňovanie školských zamestnancov sú riešené všeobecnými nezáväznými formuláciami,“ kritizovali školskí odborári.

Takýto vládny program podľa nich nemôže naštartovať dlho očakávaný rozvoj. „Pripomíname, že tieto zásadné požiadavky boli prezentované aj na celoštátnom protestnom zhromaždení školských zamestnancov v septembri 2011 a boli základom pre vyhlásenie štrajkovej pohotovosti zväzu, ktorá je v platnosti doteraz,“ podčiarkli odborári s tým, že vláde nemôžu garantovať sociálny zmier.

Vláda v programe uviedla, že výraznejšie postavenie učiteľov je pre ňu rozhodujúce. Okrem odborného a sociálneho aspektu sa podľa dokumentu musí zvýrazniť aj ich celospoločenská pozícia. "Preto bude vláda systémovo riešiť zlepšenie odmeňovania pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov podľa ich kvality a v závislosti od možností štátneho rozpočtu," píše sa v programe.
 

Vyberte región